Arginina – aminokwas względnie endogenny

Arginina – aminokwas względnie endogenny

Aminokwasy pełnią w ludzkim organizmie wiele kluczowych ról. Odpowiadają między innymi za syntezę białek i stymulację hormonów anabolicznych. Duże znaczenie aminokwasy mają w żywieniu sportowców i kulturystów, którym zależy na rozwoju masy mięśniowej i kształtowaniu muskulatury.
Aminokwasy dzielą się na:
– endogenne (aminokwasy, które organizm może syntezować samodzielnie wewnątrz ciała)
– egzogenne (aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam syntezować i które muszą być mu dostarczane wraz z pożywieniem)
Istnieją także aminokwasy względnie endogenne, co oznacza, że w pewnych warunkach mogą być one wytwarzane z innych związków. Do tej grupy zaliczana jest arginina, związek mający kluczowe znaczenie dla zachodzących w ciele człowieka procesów fizjologicznych. Działanie tego aminokwasu łączy się z przyrostem tkanki mięśniowej, dzięki czemu zyskał on popularność wśród amatorów sportów siłowych. Arginina sprawdza się również świetnie przy gojeniu ran czy w procesach rehabilitacyjnych.

Zbiór informacji o aminokwasach